5 grönsaker du enkelt kan odla själv i grönsakslandet

Att odla grönsaker i trädgårdslandet är ett fantastiskt sätt att skaffa sig färsk och hälsosam mat. Det är också ett trevligt sätt att koppla av och få utlopp för sin kreativitet. För den som är nybörjare kan det dock vara svårt att veta var man ska börja. Därför har vi satt samman en lista med 5 grönsaker som är enkla att odla själv i trädgårdslandet.

1. Sallad

Sallad är en populär grönsak som är lätt att odla. Den trivs bäst i en sval och fuktig miljö, så se till att vattna den regelbundet och placera den på en plats som får lite skugga under dagen. Sallad kan skördas kontinuerligt under hela säsongen.

2. Morötter

Morötter är en lättodlad rotfrukt som trivs i en djup och löst jord. De behöver inte så mycket sol och vatten, men se till att hålla jorden fuktig under hela säsongen.

3. Rädisor

Rädisor är en annan lättodlad rotfrukt som ger en snabb skörd. De behöver inte så mycket sol och vatten, men se till att hålla jorden fuktig under hela säsongen.

4. Ärtor

Ärtor är en lättodlad grönsak som trivs i en löst jord. De behöver inte så mycket sol och vatten, men se till att hålla jorden fuktig under hela säsongen.

5. Blomkål

Blomkål är en lättodlad grönsak som trivs i en löst jord. De behöver inte så mycket sol och vatten, men se till att hålla jorden fuktig under hela säsongen.

6. Bonus ett: Odla kryddor!

Kryddväxter kostar jättemycket när du köper dem färska på ICa, men nästan ingenting om du driver upp dessa hemma själv i trädgårdslandet eller växthuset. Exemeplvis baslilika, persilja, timjan, oregano, dill och koriander är kryddväxter som kostar skjortan i affären, men som bara kräver sol, vatten, värme och kärlek när du odlar själv.

7. Bonus två: Bärbuskar är lättskötta!

Krusbär, vinbär, hallon eller till och med björnbär är fantastiska bär att odla hemma. De trivs trivs i en solig och skyddad plats, och behöver regelbunden bevattning, men mer än så krävs inte för att du ska få en ljuvlig skörd av färska bär till smoothien eller müslin. Eller passa på att göra saft eller sylt av egenodlade bär!

 

 

Lämna en kommentar