5 kläder ”som gör mannen”

Att klä sig stilfullt och självsäkert är en konstform som inte bara handlar om trender, utan också om att välja kläder som passar din personlighet och kroppstyp. För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista över 5 tidslösa klädesplagg som verkligen kan göra mannen. Vi börjar med grunden: skjortan, som är det första man ser på dig.

1. Skjortan: Tidlös elegans eller avslappnad signal

En välpassad skjorta är en absolut grundsten i varje mans garderob. Den fungerar lika bra på kontoret som på en avslappnad helgutflykt. En vit eller ljusblå skjorta i en klassisk passform kan vara oerhört mångsidig och kombineras med både kostymbyxor och jeans. Vill du signalera ledighet så väljer vi en Hawaiiskjorta, vill vi signalera sportighet så väljer vi en kortärmad, och vill vi signlarera ”grovjobbare” så kan man ha en Flanellskjorta. En välfylld garderob har plats för alla varianterna.

2. Byxor; Klassiska Jeans, Chinos, eller kostymbyxor med pressveck

När vi valt skjorta, så måste vi välja ett par passande byxor. Lika malplacerat som det är med kostymbyxor till Hawaiiskjortan, lika fel är det med slitna blåjeans till finskjortan.

Ett par välpassade mörka jeans är ett annat måste i garderoben. De kan kläs upp med en skjorta eller kläs ner med en t-shirt. Den tidlösa stilen och komforten gör dem till ett oumbärligt plagg.

Chinos är ett utmärkt alternativ till jeans när du vill ha en mer formell känsla utan att kompromissa med bekvämligheten. Dessa byxor finns i olika färger och passformer och kan enkelt kombineras med olika toppar.

En välsytt kostym är oumbärligt när det kommer till formella evenemang. Det visar omedelbart att du lägger stor vikt vid detaljerna och har en skarp stil.

3: Skor

Titta på dina skor, för andra gör det! Till kostym och finskjorta så har vi givetvis ett par ”finskor”. Och du – putsa skorna! Det finns inget som skriker ”slarvpelle” annars som att gå omkring uppklädd men med slitna smutsiga dojjor.

Ett par stilfulla sneakers kan ge en oväntad modern twist till din outfit. De fungerar utmärkt med jeans, chinos och till och med kostymbyxor, beroende på tillfälle.

Tips: Matcha läderbältet och skorna! Detta fulländar looken och signalerar att du har öga för detaljer! Att välja ett läderbälte och matchande skor visar uppmärksamhet på detaljer och skapar en sammanhängande och polerad look.

4: Strumpor

Ha för sjutton gubbar neutrala strumpor. Det är få personer som kommer igenom med att ha färgglada strumpor till formell klädsel. Den enda gången ”Happysocks” egentligen ska bäras är på semestern, till kortärmad skjorta eller Hawaiiskjorta:

Tips: Köp likadana strumpor i storpack. Köp 30 mörka och 20 ljusa strumpor, så kommer du aldrig behöva leta makarna till sockorna i tvätten, eller kasta båda strumpoerna när ena strumpan får hål.

5: Jacka eller kavaj

Om du inte har en full kostym, så är en kavaj eller en lagom sportig jacka perfekt i garderoben. Jackan passar till alla outfits när det blir kväll och lite kallt.

Bonus ett: Klockan

En snygg, tidlös klocka är inte bara ett praktiskt tillbehör utan också en stilmarkör. Den kan vara ett subtilt sätt att visa din personliga stil.. Men ska man ha en klocka för 500 kr eller en klocka för hundra tusen? Femhundringen visar att du ”inte bryr dig”, och dyrgripen visar bara att du vill flasha med din rikedom.

Investera i stället i ett ur i prislappen några tusenlappar upp till 10.000 kr. Klockan är ett (av få) smycken en man ”kan” ha, tillsammans med vigselringen och accessoarer som manchettknappar till finskjortan. Men håll det smakfullt, inte vräkigt.

Bonus två: Slips, fluga och hatt

Slipsen signalerar formell seriositet. Flugan att ”du är en kul typ” – men flugan kan också gå helt fel, att du är en ”tönt”. Och du – hatten bär vi utomhus, aldrig inomhus!

I slutändan handlar det om att välja kläder som du känner dig bekväm och självsäker i. Dessa klädesplagg är en utmärkt startpunkt för att bygga en mångsidig och imponerande garderob som verkligen gör mannen.

Lämna en kommentar